Groeien, van kind naar volwassenen, van onbewust naar bewustzijn.
Beide staan hoe dan ook met elkaar in verbinding.
In mijn werk gebruik ik veel innerlijk kind werk, hier bewust aandacht aan geven, om soms van onbewuste pijn naar bewuste pijn/verdriet/ervaring te gaan om deze vervolgens met liefde en respect te eren, bedanken en los te laten.
Tijdens mijn sessies of workshop/cursussen die ik geef vraagt het ‘’jonge kind’’ grote aandacht in ervaringen, gevoelens en emoties en bij veel volwassene zit er veel oud zeer van deze jonge levensfase, vaak zelfs geboorte en tevens ook tijdens de zwangerschap van de eigen moeder en eerste levensjaren speelt hierin een grote rol.
Om deze reden heb ik de mogelijkheid gecreeerd om mezelf weer verder te ontwikkelen en inmiddels te zijn gaan specialiseren in het VroegkinderlijkTrauma/SymbioseTrauma (verbinding).
Het woord trauma staat omschreven als wond, schokkende aandoening, en wanneer deze als overweldigend en machteloos ervaren wordt dan laat dit zijn sporen achter. Oftwel het trauma.
Het vroegkinderlijk en symbiosetrauma als in prenatale fase (tijdens zwangerschap), geboorte en hechtingsproces in de jonge kinderjaren is hetgeen wat mijn aandacht heeft gevraagd, en vaak onbewust bij veel volwassenen een litteken achter heeft gelaten vanaf het kind zijn tot in de huidige levensfase.
Niet alleen hun eigen kindzijn vraagt aandacht, maar veel van hen die zelf inmiddels ook ouders zijn geworden krijgen hiermee te maken bij hun kinderen waardoor zij ook weer gespiegeld worden in hun eigen oude trauma.
Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes. Vroeger werd vaak gedacht dat zij niets voelden, nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, of tijdens het geboorteproces of de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn dat het hen ‘traumatiseert’. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens de zwangerschap bij lichamelijke of emotionele problemen van de moeder, complicaties bij de bevalling zoals een moeilijke bevalling of een keizersnee, onveiligheid en zuigelingenzorg (hechting) die de echte gevoelens van een kind niet erkent. Maar ook een scheiding of verlies van iets of iemand dierbaars.
Dit alles gebeurd bijna altijd onbewust. Het werkt helaas wel diep door op de ontwikkeling en gedrag van een kind in relatie met zichzelf en naar andere waardoor het overlevingsmechanimse hierin een grote rol gaat spelen. We leren onszelf ‘overleven’ oftewel staande houden. Wanneer er geen aandacht aan besteed wordt tijdens het kindzijn, speelt dit veelal mee in de klachten van een volwassene.
Ook kan een iemand in zijn vroege kinderjaren iets meegemaakt hebben, of een kind van nu iets meemaken wat een voor hen ingrijpende gebeurtenis is die niet verwerkt kon worden. Deze worden afgeplitst en verdrongen waardoor dit in de latere levensjaren alsnog de aandacht kan vragen. Sommige thema’s komen pas later op je pad, pas wanneer je ervoor openstaat
Het woord trauma draagt doorgaans een behoorlijke lading met zich mee, maar een gevoel van onveiligheid of een enorme schrikreactie in de kinderjaren kan hierin een ok al hele grote rol spelen
Naast dat dit specialisme bij volwassene hierin vanuit de werkvorm spirituele therapie en systemisch werk vorm gaat krijgen, zie ik dat veel kleine kinderen die bij me komen met hun ouders ook moeite hebben met hun veiligheid en de daarbij horende hechting, en hun eigen ik neer te kunnen zetten.
In beide gevallen voor mij niet meer dan een logische stap om mijzelf hierin te gaan specialiseren.
Zoals hierboven genoemd gebruik ik bepaalde werkvormen, met als rode draad de chakrapsychologie, en werken in het onderbewuste.
Vooralsnog gebruik ik veel energetische behandelingen waarin veel loskomt, en werk ik met opstellingen. Dat wil zeggen dat er in de ruimte visueel gemaakt wordt wat er speelt en daarin kan ik me afstemmen op de client zodat er inzicht ontstaat en in de meeste gevallen de oude pijn getransformeerd kan worden zodat lichaam geest en ziel weer in balans kunnen komen.
De Trauma opstellingen die ik ga volgen zullen hierin een bijzonder bijdrage gaan leveren
-Sanne