FAMILIE OPSTELLINGENDAGEN

Loop je steeds tegen terugkerende problemen aan.
Met je partner, familie, je (samengestelde) gezin of kind(eren)?
Heb je problemen in je liefdesleven of op je werk, heb je last van lichamelijke klachten of angsten of wil je inzicht krijgen in wat er schuil gaat achter je onbevredigde behoeftes, het gedrag van je kind in die terugkerende klacht of dat langdurige gemis?
Een familieopstelling maakt inzichtelijk wat nog niet zichtbaar is.
Geen verlossing of oplossing maar een doeltreffende manier om oude pijn, klachten of belemmeringen aan te pakken.

Middels een systemische (familie)opstelling brengt iemand een vraag in.
Op basis van je vraag/thematiek nemen we een kijkje in wat (nog) niet zichtbaar is. Oftewel we gaan op een andere manier kijken en waarnemen waardoor er een bron van informatie beschikbaar gemaakt wordt en inzichtelijk wordt wat naar de oppervlakte mag komen. 
We kijken waardoor je belemmert wordt en waardoor de stroom geblokkeerd wordt waardoor er weer beweging kan ontstaan. Een helende vorm van aangaan en verwerken van blokkades.

Een familieopstelling is geen oplossing maar een manier om dingen in beweging te zetten.

Je wordt juist geconfronteerd met jezelf en de dingen die van jou zijn die jijzelf kunt oppakken om ze vervolgens in de buitenwereld te gaan toepassen om anders in het leven te staan. Inzicht in wat we onbewust doen en verandering door verantwoordelijkheid te nemen. 

De opstellingen vinden plaats in groepen waarbij er gewerkt wordt met matjes en representanten.
Er zijn op een dag 6 a 7 opstellingen ook wel de vraagsteller genoemd. De andere mensen zijn representant wat wil zeggen dat zij kunnen worden gevraagd om in een matje met de vraagstelling plaats te nemen om zo zichtbaar te maken wat er speelt.

Het is een krachtige, soms confronterende manier om beweging te brengen. Het kan gaan over je persoonlijke leven, je relatie, je (voormalig) gezin, je kinderen, je gezondheid of je werk. Soms ligt de bron van een probleem niet enkel bij jezelf, maar kan het worden gerelateerd aan eerdere gebeurtenissen in je leven, familie of in het gezin.

Veel van onze overtuigingen en psycho-sociale problemen vinden hun oorsprong in de kring waarin we zijn opgegroeid of door eerdere (vroegkinderlijke) gebeurtenissen en werken in op onze waarneming en handelen, op onze relaties, gezondheid en onze levensweg.

Een opstelling laat patronen of belemmeringen zien van de wijze waarop iemand vastloopt en in het leven staat en waarom bepaald gedrag in relatie zichzelf en tot andere tot stand is gebracht. Maar kunnen ook inzicht geven in gedrag van andere, zoals je partner, familie of je kinderen. Soms wordt een onverwerkt trauma zichtbaar.

Deelnemen aan een opstelling kan onverwachte inzichten opleveren die ervoor zorgen dat er een verwerkingsproces in gang gezet wordt waardoor je verborgen emotionele blokkades kan opruimen en je kunt gaan verwerken en loslaten en anders in het leven komt te staan.

NB. Heb je een lichamelijke klacht is het van belang dat je eerst een dokter hebt bezocht voordat er gewerkt wordt met een opstelling. Pas dan kan er een lichamelijke of medische klacht opgesteld worden. Het is geen vervanging voor een arts, medicatie of andere (psychische) zorg. Bij gebruik van anti-depressiva/angstremmers e.d dit vóór aanmelding aan geven.

 

“Ik had al heel veel goede verhalen gehoord over een familieopstelling en had niet echt een specifieke vraag, maar was heel erg benieuwd naar hoe dat nou precies in zijn werk gaat. Dus heb ik een opstellingendag gevolgd bij Sanne van de Krachtwijzer school. WoW, wat een bijzondere ervaring! Ik dacht dat ‘kan’ ik vast niet represant zijn in een opstelling, maar de woorden stroomden vanzelf over mijn lippen en ik voelde emoties van de persoon waarvoor ik stond. Mooi ook om te zien hoeveel inzicht dat gaf voor anderen, hoe blokkades werden opgelost en mensen dichter bij zichzelf konden komen.”

– Nicole van Kempen, By Veda

“Op een prachtige plek in Budel begeleidt Sanne je op een zachte vrouwelijke manier bij jouw eigen innerlijke reis. Ze maakt, tijdens de opstellingen, op een subtiele manier, het onbewuste zichtbaar. Een groot cadeau dat iedereen zichzelf zou mogen gunnen.”

– Chantal 

BERT HELLINGER
grondlegger van Familieopstellingen

Door middel van een familieopstelling kom je op soms verbluffende wijze in contact met je ‘familieziel’. Of je het wilt of niet, je familie van herkomst is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt.

Het idee achter deze simpele maar doeltreffende werkvorm is dat onze familie en onze voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.

Jij behoort tot een gezin, jouw gezin van oorsprong waarin je geboren bent. Dat gezin maakt op zijn beurt deel uit van een familie. Je bent er in opgegroeid of je hebt je gezin, misschien heb je jou familie door omstandigheden nooit of slechts gedeeltelijk gekend.

Misschien heb je ook al zelf voor een gezin gekozen: je leeft alleen of met een partner, je hebt al of niet kinderen. We spreken in alle gevallen van een familiesysteem met zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten…
Soms bots je in je leven keer op keer weer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt en dat je verhindert voluit te leven, het lijkt wel alsof het lot je tegen zit.

Een familieopstelling kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in de onbewuste patronen die daar aan ten grondslag liggen en die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie.

Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf terug beweging kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven.
Dit werk kan een verstrekkend effect hebben op alle deelnemers, ook wanneer je tijdens een workshop geen eigen opstelling plaatst’.

”Bert Hellinger”