EEN FAMILIEOPSTELLING IS GEEN OPLOSSING MAAR EEN MANIER OM DINGEN IN BEWEGING TE ZETTEN

Jij behoort tot een gezin, jouw gezin van oorsprong waarin je geboren bent. Dat gezin maakt op zijn beurt deel uit van een familie. Het idee achter deze simpele maar doeltreffende werkvorm is dat onze familie en de geschiedenis van onze voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen. Dat vraagt ten eerste een andere kijk. Het opent een andere zienswijze, een nieuw perspectief en leidt tot hele andere inzichten dan de naar buiten reikende beweging tot kennis en inzicht. Confronterend, doeltreffend en een effectieve aanvulling op de reguliere zorg

We hebben te maken met de zogeheten systeemwetten en de gewetens, daar zijn we ons meestal niet bewust van.

Een familieopstelling maakt inzichtelijk wat nog niet zichtbaar is.
Het kan gaan over je persoonlijke leven, je relatie, je (voormalig of samengesteld) gezin, je kinderen, je gezondheid of je werk. Geen verlossing of oplossing maar een doeltreffende manier om oude pijn, klachten of belemmeringen aan te pakken.

Je wordt juist geconfronteerd met jezelf en de dingen die van jou zijn die jijzelf kunt oppakken om ze vervolgens in de buitenwereld te gaan toepassen om anders in het leven te staan. Inzicht in wat we onbewust doen en verandering door verantwoordelijkheid te nemen. 

De opstellingen vinden plaats in groepen waarbij er gewerkt wordt met matjes en representanten.
Er zijn op een dag 6 a 7 opstellingen ook wel de vraagsteller genoemd. De andere mensen zijn representant wat wil zeggen dat zij kunnen worden gevraagd om in een matje met de vraagstelling plaats te nemen om zo zichtbaar te maken wat er speelt.

Het is een krachtige, soms confronterende manier om beweging te brengen.

Een opstelling laat patronen of belemmeringen zien van de wijze waarop iemand vastloopt en in het leven staat en waarom bepaald gedrag in relatie zichzelf en tot andere tot stand is gebracht. Het kan inzicht geven in je eigen gedrag als dat van je kinderen, partner of familie. Maar ook fysieke of psychische klachten of problemen kunnen helder worden. Soms wordt een onverwerkt trauma zichtbaar.

Deelnemen aan een opstelling kan onverwachte inzichten opleveren die ervoor zorgen dat er een verwerkingsproces in gang gezet wordt waardoor je verborgen emotionele blokkades kan opruimen en je kunt gaan verwerken en loslaten en anders in het leven komt te staan.