Familieopstellingen

Deelnemen als vraagsteller of representant.

Geen verlossing of oplossing maar een doeltreffende manier om onverwerkte trauma’s, oude pijn, klachten, problemen of belemmeringen aan te pakken. 

Loop jij steeds tegen dezelfde dingen aan, loopt je kind vast of herhalen patronen in jouw leven zich keer op keer? Bijvoorbeeld in je liefdesleven, gedoe met je (ex)partner, heb je last van angsten, eenzaamheid, onzekerheden of lichamelijke klachten die je belemmeren. Wil je inzicht krijgen in je eigen gedrag of van je kind? Een familieopstelling kan dan zinvol zijn.

Het maakt zichtbaar wat nog niet zichtbaar is.
Het kan gaan over je persoonlijke leven, je relatie, je (voormalig of samengesteld) gezin, kinderen die vastlopen, je gezondheid of je werk. Geen verlossing of oplossing maar een doeltreffende manier om onverwerkte trauma’s, oude pijn, klachten of belemmeringen aan te pakken. Daarbij worden kinderen direct ontlast van de dingen die niet van hen zijn en gaan we ze voor om te leren omgaan met hun eigen levenslessen.

Thema’s en vraagstukken om mee aan de slag te gaan: 

Ik heb last van verlatings/bindingsangst
Ik trek steeds onbeschikbare partners aan
Ik voel me eenzaam
Ik heb huidklachten (eczeem ed)
Ik loop rond met een schuldgevoel
Ik heb moeite om contact te maken
Ik heb gedoe in mijn (samengesteld) gezin of in mijn relatie
Ik heb sombere of depressieve gevoelens
Ik voel me lusteloos en heb een burn-out
Het lukt me niet om afscheid te nemen
Ik ben verslavingsgevoelig of ik zie dit bij mijn kind
Ik heb een eet/angststoornis of ik zie dit bij mijn kind
Ik heb gedoe met mijn (schoon)ouders/zus/broer/collega/ex-partner
Etc…..

Hoe het werkt
De opstellingen vinden plaats in groepen waarbij er gewerkt wordt met matjes en representanten. Meestal doen er 5 a 6 mensen een opstelling, zij zijn vraagsteller. De overige mensen zijn representant, zij nemen deel aan de opstelling om in een matje met de vraagstelling plaats te nemen om zo zichtbaar te maken wat er speelt. Een groep bestaat uit +- 12 mensen. Je familie of je kind hoeft er niet bij aanwezig te zijn, je werkt namelijk aan jouw eigen vraagstuk.

Een opstelling laat patronen of belemmeringen zien van de wijze waarop iemand vastloopt en in het leven staat en wat er ten grondslag ligt aan bepaald gedrag in relatie zichzelf en tot andere. Maar ook fysieke of psychische klachten of problemen kunnen helder worden. Vaak wordt een onverwerkt trauma zichtbaar.
Deelnemen aan een opstelling kan onverwachte inzichten opleveren die ervoor zorgen dat er een verwerkingsproces in gang gezet wordt waardoor je verborgen emotionele blokkades kan opruimen en je kunt gaan verwerken en loslaten en anders in het leven komt te staan.
Kunst is om inzicht te krijgen in de onbewuste verstrikking en de onderliggende dynamiek om vanuit daar verandering aan te brengen.

Achtergrond informatie
Gebaseerd op de basistheorie en achtergrond van Bert Hellinger (1925), psychotherapeut en grondlegger familieopstellingen.

Jij behoort tot een gezin, jouw gezin van oorsprong waarin je geboren bent. Dat gezin maakt op zijn beurt deel uit van een familie. Het idee achter deze simpele maar doeltreffende werkvorm is dat onze familie en de geschiedenis van onze voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.  Met deze therapievorm wordt er een verwerkingsproces in gang gezet en groeistap aan gereikt waarbij je geconfronteerd wordt met je eigen handelen.

Tijden en info

9.30/+-14.30
Inloop 9:15

Kosten
Vraagsteller 135 euro
Representant 50 euro
Cursist uit de opleiding 25 euro
Voor lekkere koffie, thee, tussendoortjes en een lunch word gezorgd.

Het werken met deze therapievorm geeft inzichten en een groei impuls. Het is geen middel om een behandeling te vervangen. Het opent een andere zienswijze en nieuw perspectief en leidt tot hele andere inzichten dan de naar buiten reikende beweging tot kennis en inzicht. Confronterend, doeltreffend en een effectieve aanvulling op de reguliere zorg.