Familieopstellingen

Loop je steeds tegen terugkerende problemen aan. Met je partner, familie, je (samengestelde) gezin of kind(eren)?
Heb je problemen in je liefdesleven of op je werk, heb je last van lichamelijke klachten of angsten of wil je inzicht krijgen in wat er schuil gaat achter je onbevredigde behoeftes, het gedrag van je kind, wat jou ontkracht, in die terugkerende klacht of dat langdurige gemis?

Middels een systemische (familie)opstelling brengt iemand een vraag in.
Op basis van je vraag/thematiek nemen we een kijkje in wat (nog) niet zichtbaar is. Oftewel we gaan op een andere manier kijken en waarnemen waardoor er een bron van informatie beschikbaar gemaakt wordt en maken inzichtelijk wat naar de oppervlakte mag komen. We creëren bewustzijn.
We kijken waardoor je belemmert wordt en waardoor de stroom geblokkeerd wordt waardoor er weer beweging kan ontstaan. Een helende vorm van aangaan en verwerken van blokkades.

Een familieopstelling is geen oplossing maar een manier om dingen in beweging te zetten. Je wordt juist geconfronteerd met jezelf en de dingen die van jou zijn die jijzelf kunt oppakken om ze vervolgens in de buitenwereld te gaan toepassen om anders in het leven te staan. Inzicht in wat we onbewust doen en verandering door verantwoordelijkheid te nemen. 

De opstellingen vinden plaats in groepen waarbij er gewerkt wordt met matjes. Het is een krachtige, soms confronterende manier om beweging te brengen. Het kan gaan over je persoonlijke leven, je relatie, je (voormalig) gezin, je kinderen of je werk.
Soms ligt de bron van een probleem niet enkel bij jezelf, maar kan het worden gerelateerd aan eerdere gebeurtenissen in je leven, familie of in het gezin.
Veel van onze overtuigingen en psycho-sociale problemen vinden hun oorsprong in de kring waarin we zijn opgegroeid of door eerdere (vroegkinderlijke) gebeurtenissen en werken in op onze waarneming en handelen, op onze relaties, gezondheid en onze levensweg.
Een opstelling laat patronen zien van de wijze waarop iemand in het leven staat en waarom bepaald gedrag in relatie zichzelf en tot andere tot stand is gebracht. Maar kunnen ook inzicht geven in gedrag van andere, zoals je partner, familie of je kinderen. Soms wordt een trauma zichtbaar wat eerder weggestopt was en niet opgepakt kon worden.
Deelnemen aan een opstelling kan onverwachte inzichten opleveren die ervoor zorgen dat je in proces gaat waardoor je verborgen emotionele blokkades kan opruimen en je kunt gaan verwerken en loslaten.

Een familie is een systeem waarin verstoringen kunnen plaatsvinden. Door een verstoring ontstaat er een blokkade, waardoor de leden van het systeem niet optimaal meer kunnen functioneren. Vaak zijn het de (volwassen)kinderen die vanuit loyaliteit de taak op zich nemen om de balans in het systeem te herstellen.
Het gevolg hiervan is, dat de kinderen verantwoordelijkheden dragen die niet van hen zijn, wat zich op diverse manieren kan uiten zowel op jonge als latere leeftijd.

NB. Heb je een lichamelijke klacht is het van belang dat je eerst een dokter hebt bezocht voordat er gewerkt wordt met een opstelling. Pas dan kan er een lichamelijke of medische klacht opgesteld worden. Het is geen vervanging voor een arts, medicatie of andere (psychische) zorg.

Toelatingscriteria dagworkshop en groeitrajecten:
Minimaal VMBO TL diploma
Ouder dan 18

Nieuwe data worden binnenkort gepland
Data’s dagworkshop familieopstellingen (lunch inbegrepen):

Donderdag 
Vraagstellers vol, representanten voldoende plek 

Woensdag 
Vraagstellers vol, representanten voldoende plek 

Woensdag
Vraagstellers VOL , representanten VOL